Değerli arkadaşlarım;
Burada bahsedeceğim konu içerisinde bazı markaları ön plana çıkarmak durumunda kalacağım. Yazım tamamı ile bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir reklam maksadına yönelik değildir.
Konumuz başlığından da anlaşılacağı üzere ip misina, örgü misina, kevler misina şeklinde birçoğumuzun aşina olduğu bir malzemenin fazlaca bilinmeyen özelliklerinden birini ele alacağım.
Bu bahsettiğim malzemenin ne olduğu konusunda fikri olmayan dostlarımız için küçük bir tanımlama yapmakla başlıyorum.
İp Misina, Örgü Misina, Kevler Misina, dacron misina yada sıkça anılan adı ile dyneema misina nedir?
Bu malzeme bildiğimiz naylon misinaların taşıma kapasitesinin yetersiz kalabileceği avlarda ince olması ama buna karşı mukavemetinin çok yüksek olması nedeni ile kullanılan, özel bir sentetik hammaddeden imal edilmiş ancak şeffaf olmayan, görünüşü bildiğimiz naylon dikiş ipliğine benzeyen, esnemeyen bir misina tipidir. Bu misina tipleri ağırlıkla tatlı su avlarında kullanılmaktadır.
Bu kısa, fikir verici tanımdan sonra asıl konumuza dönelim.
Öncelikle konu hakkında beni bilgilendiren, kimya yüksek mühendisi ve balistik zırhlar konusunda özel bir şirkette uzmanlık yapmakta olan değerli ağabeyimiz Talat Helvacı Bey e teşekkürlerimi sunuyorum.
Ne ilgisi var diyeceksiniz, bu bahsettiğim misina balistik zırhlarda (çelik yelek vBulletin.) kullanılan bir tekstil ürünüdür. 1970 yılında kullanılmaya başlanan kevler isimli hammadde zaman içerisinde balıkçılık teknolojisi gibi bir çok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Bu hammaddenin bilinen orijinal ismi paraaramid tir. “Kevlar” tescilli ismi ile Dupont ve “Teijin“” tescilli ismi ile Twaron şirketleri tarafından üretilmektedir. Başkaca bir kuruluşça bu malzeme teknolojik altyapı ve maliyet unsurlarınsa üretimi orijinal ve testlere tabi kalacak biçimde üretilmemektedir. Bu hammaddelere alternatif olarak üretim maliyeti daha düşük olan ancak sağlamlığı ve kalitesi ile kevlar ve teinin i aratmayan başka bir hammadde ise ultra yüksek moleküler yoğunluklu polietilen dir. Bu hammaddenin orijinal üretimini yapan iki kuruluş ise DSM Dyneema ve Honeywell Spectra dır.
Bu kadar açıklamadan sonra işin özüne gelelim. Bahsettiğim tüm hammaddelerin son kullanım yani vitrin ömrü 5 yıl kadardır. Bu süre sonunda hammadde üretim şartları ve kimyassal yapısı nedeni ile bozuma uğramaktadır. Bu süreci güneş ışığı oldukça fazla etkilemekte ve drek gün ışığına yada metal halide veyahut halojen ışığa sürekli maruz kalan misinanın bitrin ömrü 3 yıla kadar düşebilmektedir.
Bu nedenle satın alacağınız misinanın hangi şartlarda reyonda tutulduğuna, ambalajının ne kadar yıpranmış olduğuna samimi şekilde dikkat etmeliyiz. Bu ürünlerin üzerlerinde ne yazıkki son kullanma tarihleri yazmamaktadır. Bir çok forumda şu marka iyi şu marka kötü biçiminde eleştirilerde bulunan balıkçıların o misinanın ne kadar zamandır vitrinde beklemekte olduğu hakkında hiçbir fikirleri bulunmamaktadır. Satın almış oldukları malzeme eğer taklit değil ise tüm varsayılan markalar içerisinde tek farkları renk unsuru olacaktır. Ancak misinaların gövde yapısındaki farklılıklar göz ardı edilmemelidir.
Umarım bu yazım faydalı olmuştur. Sağlıcakla kalınız.

LinkBack URL
Linkbackler ile ilgili
Alıntı

Paylaş