+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 1 2 SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 11

Konu: Arbalet

iyikalplibalıkçı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Durumu: Offline
    Kan Grubu: AB Rh +
    Trofe Avınız: zoruna gider....söyletme
    Tecrübe Puanı
    10

Standart Arbalet

Balık avcılığında bilhassa tatlı sularımızda kullanımı yaygınlaşmaya başlayan ve mesleki uzmanlık alanıma giren "Arbalet" adına sahip bir alet hakkında kısa paragraflar kullanarak bilgi vermeye çalışacağım.

Yazmış olduklarım tamamı ile benim bilgi ve görüşlerim ile yorumlarımı içerir. Farklı kaynaklardan elde edilmiş bilgiler ile bu konunun tartışma haline getirilmesinde herhangi bir mahsur yoktur. Tanımlayamadığınız terimleri sorunuz. Bir yanlışım yada eksikliğim var ise sizinde katkınız olmasını memmuyietle karşılarım.

Arbalet in tanımı :

Arbalet, bir omuz yada el desteği, tetik mekanizması, gergi unsurları, yönlendirme hattı bulunan mühimmatı doğrusal düşüş ile aktaran, düzlemsel bir plartfomda ateşsiz olarak kinetik enerjiden faydalanarak kullanılma kabiliyetine sahip salt saldırı silahıdır. Saldırı ve suikast silahı olarak kullanılmaya elverişlidir.

Aşşağıdaki resimde en basit hali ile bir arbalet görünmektedir
    Farklı ve teknolojik unsurlu arbalet çeşitleride üretilmiştir.

Arbaletin icadı Çin İmparatorluğu zamanına dayanmaktadır, otomatik doldurma kabiliyetine sahip (şarjörlü) arbaletler ise yine zamanının Çin ordusu tarafından etkin bir saldırı silahı olarak kullanılmıştır. Bu silah daha sonra tüfek ve otomatik tüfek alanında silah sanayiine barutun icadından sonra bir piyade silahı olmak üzere dizayn edilmesinde ilham kaynağı olmuştur.

Arbalet, ülkemiz yasalarına göre Ateşili ve Ateşsiz Silahlar Kanunu (6136) na göre salt savunma ve saldırıya elverişli olan aletler" kapsamına girer.

Taşınması ve bulundurulması yada üretimi ruhsata tabi değildir.

Bulundurulması, kullanılması, üretimi, depolanması, kolleksiyonist izni haricinde yasaktır. Mesleğin icraası ile ilgili alet kapsamına hüküm olarak girmez. Bu hususlarda yasaklanmış bir aletin ruhsatlandırılması mümkün değildir. Ruhsatlandırma yapılmaz. Kolleksiyon izni olan kişi yada tüzel kişilikler istisnadır. aykırı davrananlar hakkında 6138 sayılı Kanunun 4.Maddesine dayanılarak yasal işlem yürütülür.

Kara avcılığı silahı olarak kullanılamaz. Konu ile ilgili arkadaşlarımız daha iyi bilirler. Av silahı niteliği olan silahlar sadece yivli ve yivsiz tüfeklerdir. Gergi, hava ve gaz tepkimeli silahlar kullnılamaz. Bundaki mantık av nitelikli olmasına rağmen sessiz olması nedeni ile "tuzak" kavramı içerisinde olmalarıdır.

Yasalarımızda kesin bir ifade ile belirtilmeyen hususlar hakkında şöle bir zaafiyet var; " Kanunu okudum, orda böyle bişey yazmıyor" Bu durumda en büyük eksiklik yönetmelikler kapsamında doğmakta, yönetmelikte belirtilmeyen hususlarda ise başvurulan içtihat kaynaklarında sorun yaşanmaktadır. Çünkü bu içtihatler kamuoyuna açık biçimde yayınlanmamaktadır. Örnek konuların ve davaların süreci ile neticeleri belirsizdir. Bu betimleri destekleyen herhangi bir kurumumuz yoktur.

Sözü uzatmadan; Arbalet adı ile anılan silahın her ne şekil ve amaçla olursa olsun ülkemizde kullanılması yasaktır ve yasal yaptırımı vardır. Bunun satışını yapanlar ise yasal boşluktan faydalanmaktadır.

Okuyup bilgilendiğiniz yada eleştiride bulunduğunuz için teşekkür ederim.

..................................Evet, sanada teşekkür ederim.
    Konu iyikalplibalıkçı tarafından (18 Mart 2010 Saat 17:41 ) değiştirilmiştir.
    "Eğer bu millet, bu memleket parçalanacak olursa genel şerefsizliğin enkazı altında şunun bunun şahsi şerefide parça parça olur.Biz o genel şerefi kurtarabilmek için harekete geçen millete ruhumuzla katıldık .Katılmamıza mani olabilecek şahsi rütbeleri, mevkileri de genel şerefi kurtarmaya yönelik bir gaye uğrundan feda ettik.Bunu anlamayıpda, hala kendi keyfine göre idare etmeye kalkışan kuvvetler artık birer beladır.Bela çekmeye de artık bu milletin tahammülü kalmamıştır."

ERDEM YILMAZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adminstratör

Kan Grubu: A Rh +
    Trofe Avınız: 60 Cm. Turna,2,5 Kg. Sazan,1,5 Kg. Eşkine
    Tecrübe Puanı
    10

Bu aletin ismini sıkça duyar olduk.Sanırım birileri balık avı için kullanıyor bunu fakat ben desteklemiyorum.Ha reis kafamı bozdu topuğuna sıkacağım derseniz o başka .
    Erdem Yılmaz 1977
    A Rh + İstanbul

Banned

Kan Grubu: 0 Rh +
    Tecrübe Puanı
    0

Arbalet sanırım dün benim söz etmem üzerine konu oldu..Orta çağ'da bile çelik zırhları 500 metre uzaktan delebilme özelliğinden dolayı yasaklanan arbalet, ülkemizde de yasaklanmış ancak bazı ülkelerde kara ve balık avcılığında bazı özel aparatlar monte edilerek kullanılıyor. Ben İğneada'da bir göçmenin kendi yaptığı arbalet ile yakaladığı sazanları ok ile vurmak suretiyle kepçe kullanmadan kıyıya aldığını gördüğümü ifade etmiştim. Tabii ki bizler gibi balık avını bir keyif alma yolu, bir hobi veya spor olarak görenlerin onaylayacağı yöntem olamaz. Maalesef şimdilik ülke çapında sayımız oldukça düşük. Hergeçen gün biliçlenme yönünde yol alıyoruz. Ancak tüm sahalarda olduğu gibi bilinçli avcılık da ülkenin ekonomik gelişmişliği ve eğitiminin kalitesiyle doğru orantılıdır. Arbaletin bizde yasaklanması çok uzun bir geçmişe sahip değil. 15 yıl önce Mecidiyeköy'de bulunan bir fuar merkezinde düzenlenen Av Fuarında satıldığını görmüştüm. Yasak insanı bir yere kadar durdurabiliyor. Niyet kötü olunca arbaletin yasaklanmış olmasının önemi kayboluyor.

Kan Grubu: A Rh +
    Tecrübe Puanı
    4

İlk defa duydum...Tehlikeli birşey uzak durmaz lazım
    Harun 1991 İst/gop

Banned

Tecrübe Puanı
    0

Mantık olarak zıpkın ile çok benziyor.Zıpkın neden yasak değil o zaman?

Banned

Tecrübe Puanı
    0

Alıntı kadri Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Mantık olarak zıpkın ile çok benziyor.Zıpkın neden yasak değil o zaman?
    İpini çözdüğün zaman zıpkın karada ne kadar yol alır? sorusunun cavebına dayanıyor diye düşünüyorum

Banned

Tecrübe Puanı
    0

Alıntı Nejat Vardar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İpini çözdüğün zaman zıpkın karada ne kadar yol alır? sorusunun cavebına dayanıyor diye düşünüyorum
    ip bağlar, suda kullanırsak arbalet serbest mi?

Banned

Tecrübe Puanı
    0

Alıntı kadri Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ip bağlar, suda kullanırsak arbalet serbest mi?
    Tabii, biliyorsun bıçak taşımak yasak ama satmak ve almak serbest

Banned

Tecrübe Puanı
    0

Suat'ım paylaşım için teşekkürler
    Kara avcılığında kendimi bildim bileli (1985'ten buyana benim bildiğim) bu aletin kullanımı yasaktır, sen bize daha farklı yasaklanmış yönlerinide aktarmışsın umarım bu yasakları yavaş yavaş bilnçlenmeye başlayan toplumumuz bir an önce kabullenir ve bu aletlerden uzak durur

jq3800 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı
    3

bu arbelet dediğiniz sistemin aynısı bizim yöred sinop tarafında
    kundak olarak kullanılmaktaydı şu an için bişey diyemiyecem kullanılıyomu hala onu bilmiyorum biz çocukken köyde bunlarla incirci, bakal, gibi kuş avında kullanırdık
    birebir aynısıydı hatta benim kulladığımı kundak
    halen köyde tavan arasında tamin ediyorum ama çok yıllar geçti 15,16 sene önceden bahsediyorum ama bizimkinde tek fark ucunda metal yok okun uç kısmını küt bırakılır
    ok gibi girmez sadece çarpardı ama o bile felaket can yakardı çocukluk işte ozaman
    köydeki tek eğlence buydu .şimdi yasakmış .
    -------------------------------------------------------
    ------------- mithat BEKMEZCİ ---------------
    ----------- sultan gazi/ ist. ------------
    ---------- 1979 /sinop ----------

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler

Paylaş

Paylaş