Lüfere Niyet Eşkineye Kısmet
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebeti ile izinli günümde bir hafta önceki tekne organizasyonunun yorgunluğunu atma niyeti ile evde dinleneyim diye düşünüyordum. Saat 12:00 gibi İlker abi geldi ve akşam ......... sahilinde lüfer yoklaması yapalımmı dedi. Tabi bizede bir bahane lazımya, olur abi dedim. O zaman saat 17:00 gibi buluşup çıkalım dedim.

Saat 17:00 gibi ilker abi geldi ve 10 dakika uzaklıktaki avlağımıza gitmek için yola düştük. Avlağımıza geldik hedefte lüfer ve ailesi var tabiki. Hazırladık oltaları ve oltalar suda. Aşağı yukarı 2 saat lüfer bekledik. Ama ne gelen var ne giden. Canımız sıkıldı şöyle bir etrafı yoklayalım diye avlağa İlker abinin yeğeni bırakarak etrafa bir göz atmak için aşağı yukarı 50 metre uzağımızdaki balıkçı arkadaşların yanına yollandık.

Selam hoş beşten sonra varmı usta birşeyler dedim. Var eşkine çıkıyor dedi. Bizim İlker abi eşkinayı hiç gerçek hayatta görmediğinden ya zaten bize de hep olmayacak balık denk gelir dedi. Tabi ben başladım gülmeye. Abi sen ne diyorsun yahu millet bu balık için dağ tepe aşıyor. Sen bulmuşsun bunuyon he diye gülmeye başladım. Oda bizim kısmetimizide ya trakonya ya iskorpit çıkar onuda ben tutamam zaten şimdi birde eşkina mı eklendi buna demeye başladı.

Abi müsade varsa şunla bir tanışabilirmiyiz dedim. Aslında ben şöyle 10-15 cm lik birşey görmeyi kuruyorum kafamda. Tabi bu aradada İlker abiye bu balık şöyle böyle diye anlatmaya çalışıyorum. Herneyse oradaki abi tabi tabi bakın kardeşim dedi. Abi birde ne göreyim boy olarak tam bilmeme rağmen 28-35 cm arası, kg olarakta tahminim 750 gr kadar üç tane karakız. Tabi bende bir şaşkınlık İlker abiye abi bakarmısın dedim. ilker abi herzamanki gibi şekilsiz bir şey bekliyor. İskorpit geliyor benle balığı bir arada düşününce. Bizim İlker abi balığı görünce birden yıldırım aşkına vuruldu karakızın.

Erkan ben lüferden vazgeçtim bu balıktan tutacağım dedi. Benim gözümde zaten görür görmez ne lüfer kaldı ne çinekop. Abi tutatalımda bunu tutmak için ya canlı teke olacak yada boru kurdu dedim saat bu arada 19:00 u çoktan geçmiş ne yemci kalmış nede teke tutabilecek imkan. Abi biz buna en yakın zamanda bir güzellik düşünelim derken balıkları tutan abiler. Kardeşim biz gidiyoruz niyetiniz varsa şu kovada bir miktar teke var onlar sizin işinizi görür, niyetiniz varsa alın dedi.

Teşekkür ettik ve aldık tekeleri. Hemen bizim takımların yanına yollandık. Bu arada İlker abi bunu neyle tutacağız dedi. Tabi bende hemen hınzırca bir gülümseme. Neden gülüyon dedi. Abi hani benim beğenmediğin ve avda hiç iğne bağlamazsın neden bukadar iğneyi yanında taşırsın bilmem dersinya. İşte o iğneler şimdi işimize yarayacak dedim ve hemen 0,35 mm misinadan ve 4 numara bronz iğneden 8 adet kösteği bir nefeste bitirdim. Bu arada abi oltaları topla ve çantaya koy dedim o onları yaparken ben iki köstekli klasik dört takım yaptım. Bu arada bizim avlak biraz daha dik olduğundan oradan avlanmanın uygun olmayacağını düşünerek ve bize tekeleri veren abilerin bulundukları noktadan ayrılmaları ile orada avlanmanın uygun olacağını söyledim. Ve yer değişikliği ile doğru zemini daha düzgün olan o tarafa taşındık.

Olta yerlerini ayarlayarak ve iğnelerimizi canlı teke ile yemleyerek oltaları suyla buluşturduk. Bu arada kendime hayıflanıp duruyorum. İlker abinin yeğeni adamların tuttukları eşkinadan bahsedip duruyor geldiğimizden beri ama balıkları görmediğindende bize sağlıklı tüyoyu çıkarmıyor. Bende onun bu sözlerinden 10-15 cm arası olasıklar kuruyorum kafamda tabi. Bu sıra kendi kendimede çocuk söyleyip duruyor git bir bak endamı ne bir gör şu karakızları diye diye hayıflanıp duruyorum. Her neyse oltaları suyla buluşturduk ve başladık beklemeye aşağı yukarı bir 10-15 dakika beklemedik bir bastı oltaya karakız bende orta şiddette bir tasma ve karakız ellerimde. Kim ne derse desin aşık olunmayacak güzellik değil bu eşkinadaki güzellik. Boy ölçümü yaptık ölçü olarak 23 cm e tekamül etti. Ben diğer balıkları görünce gözüme küçük geldi ve diğer tutuğum gelincikler ilede resmini çekerek tekrar suya iade ettim. Tekrar oltaları su ile buluşturduk ama sanırım saat olarak akşam suyunu kaçırdığımız için bir daha vuruş alamadık. Ama ben bu arada C.tesi ve Pazar akşam üstüne programımı şekillendirmeye başlamıştım bile. Bu arada İlker abi biz lüfer peşinde takılacağımıza karakızlara yönelseydik keşke demeye başladı bile.

Saat 22:00 sularında vuruş almamamız ve yeğeninin ulaşım sorunundan dolayı avımızı sonlandırmaya karar verdik. Ama ben hafta sonu programını yapmaya başlamıştım bile. Birde bu hafta hanımdan izin alma durumuda yok. Haftasonu kayınvalide geliyor. İzin sınırsız sizin anlayacağınız. Bu hafta sonu ne yapıp edip oraya bir yolculuk gözüküyor bana. İnşallah hava şartlarıda elverirde daha irileri ile tanışma fırsatına nail oluruz. Şimdilik bukadar sonrası için hafta sonunu bekleyin. Döneceğim...

Fotoğraflar;

İlker abi dönüş hazırlığında;