Ekrem ve Erkin Beyler’in “balık tutmayı çok özledik” serzenişi ile şekillendi bu haftaki balık programımız.
Hanım ve çocukların “Baba Ramazanda zor olmayacak mı” soruları zerre kadar etkilemedi beni, çorba ihtiyacımızı zevkle karşılayacağını söyleyen Vahap Kaptan’ımız bizi biraz daha rahatlatmıştı. Bu yıl ki Ramazan buluşmamızı Vahap Kaptan’ın Cansu isimli teknesinde gerçekleştirmek için sadece zaman tespiti kalmıştı artık. Erkin Hocamın “Cumartesi uygun olur” sözü ile yeri belli olan programımızın günü de belli olmuştu.
Cumartesi gününe kadar balık tutkumu düşündüm.
Ben Balığa mı tutkundum Denize mi ?
Denizin esintisi, buram buram kokusu, uçsuz bucaksız görüntüsü, mavinin her tonunu barındıran rengi geldi aklıma. O derin mavilikle buluştuğumda aldığım her nefesin zevki, hiçbir yerde duyamayacağım o muhteşem ses, rüzgârın tenime vereceği huzur beni bir kere daha çağırdı denize.
Evet, ben denize aşığım diye yüksek sesle düşünürken; Hanımın; “Ne denizi, sen balık düşkünüsün. Baksana Yaylaya bile gitsek şu derede balık var mı bir baksam diyorsun” sözleri bu sefer Balık tutkumu getirdi aklıma…
Yüreğimin derinliklerinde var olan balık sevgisini, balıkla iletişim kurma habercisi olan misinamın titremeye başladığı anı, oltamın en uçtaki halkasında hissettiğim, bazen bebek teni kadar yumuşak, bazen rüzgar gibi sert o baştan çıkarıcı dokunuşları düşündüm. O ana kadar bir kamış, bir misina, bir iğneyle sürdürülen beklemenin, tek bir vuruş ya da tek bir asılışla, henüz göremediğim ama varlığını algıladığım balıkla, buluşma anını tekrar yaşadım.
“Tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan” sorusuna horozun verdiği cevap geldi aklıma. İster Balık, İster Deniz, isterse Akarsu ya da göl. Ben hepsini seviyordum.
Cumartesi öğleden sonra Ekrem Hocam, Erkin Hocam, Sinan Hocam, ve Orhan Abimizle, İftarlık ve Sahurlukları temin ederek teknemize bindik ve Vahap Kaptan'ın idaresinde, maviliklerin laciverte döndüğü yere kadar gittik.
Sinan Hocam Trabzondan 20 saat süren yolculuğn ardınadan uyanık durmaya çalışıyor
İftar masamızı hazırlarken gözümüz uzaktan hayal meyal görünen Mığdat Camisinin minarelerinde kulağımız radyonun iftar vaktini bildirecek programındaydı.
Cenab-ı Hakka verdiği nimetler için şükrederek iftarımızı yaparken vereceği balıkları da niyaz etmeden duramıyorduk hani.
Artık balıklarla buluşma vakti gelmişti, oltalarımızı yemledik ve balıkları sıra ile çekmeye başladık.
Kupes, kupes, kupes.
Sen ne güzel bir balıksın kupes.
Çupranın yokluğunda, Levreğin nazlarında, Mercan’ın grevinde, İstavritin terk-i diyarında, diğer balıkların bizi ziyarete gelmediği zamanlarda en şirin dostumuzsun kupes.
35 gr kurşunun aşağıya indirdiği, 3er adet, 7 numara, Mustad siyah çapraz iğnelerimizin 15 cm’lik kösteklerle bağlı olduğu oltalarımızdaki nohut büyüklüğünde kesilmiş karideslere, keman ahengi vuruşlarla ikişer-üçer geldiğini haber veren güzelim kupes.
Yaz mevsiminde, balıkçıların balık avından eli boş döndüğü zamanlarda termoslarımızı usanmadan dolduran kupes.
Fırında biraz sarmısak bolca limon ve soğanla iftar sofralarımızı şenlendiren kupes.
Sen neymişsin be kupes
Saat 23.00’ten sonra kupeslere ek olarak kolyozlar ziyaretimize geldi, hatta gece saat 1 den sonra teknenin altında elimizle dokunacak mesafede dolaşmaya başladılar. Ben de bir değişiklik yapayım diye tek iğneli kurşunsuz bir takım yaptım. O çok sevdiğim 4 numara Mustad sarı iğneye kolyozu ince dilimler halinde takıp aşağı bırakıyordum, kolyoz ışığın azaldığı yere kadar takip ediyor, tahminen 1,5 metre sonra asılıyordu. Erkin Hocamla beraber en zevk aldığım şekil bu oldu. Bu arada gene içimde kalmasın diye ovnerin 6 numara mutu serisi çember iğneleri denedim, çok kuvvetli vuruşlar olmasına rağmen bir tane bile tutamadım.
Saat 3:00 civarında sahurumuzu yaptıktan sonra oltalar ellerimizde, günün ağarmasını bekledik. Gün doğarken, balıklarla dolan termosu, lacivertten maviye dönen denizin rengini o ana kadar hissetmediğim uykusuzluğumu balık anılarımın içerisine katarak önce limanın sonra evin yolunu tuttuk.
Başınızı ağrıttığımdan dolayı özür dileyerek tüm ekip arkadaşlarıma ve Vahap Kaptana teşekkürlerimi sunar, başka balık avlarında beraber olmayı temenni ederim.
![]()

LinkBack URL
Linkbackler ile ilgili

Alıntı

Paylaş