Piyasada birçok plastik veya file şeklinde tülden yavruluklar vardır. Ama inanın bunların hiçbirisi canlı doğuran türleri için (lepistes, endler, moli, plati, valifera, kılıç kuyruk) uygun değildir. En önemli neden buraya koyulan balıkların strese girmesidir ayrıca farz edelimki 8-10 balığınız aynı anda yavrulayacak bunlar için birden fazla yavruluk koymak gerekir bu özellikle küçük akvaryumda balık bakan kişiler için büyük problemdir.
Ben size özellikle ucuz ve pratik bir yöntem anlatıcam.
Malzemeler:
Rafya (Hediye paketi süsü)
İp
Vantuz (öpücük)
Bıçak veya makas
Yapılışı:
Piyasadan aldığımız veya mahallenizdeki market veya kuruyemişçiden rica ettiğiniz 3 metre kadar rafyayı (mümkünse yeşil) 30 cm boyunda 10 parçaya bölüyoruz. Akvaryumunuzun büyüklüğüne göre bu parçaların sayısını arttırabilirsiniz. Ben burada ortalama 40lt bir akvaryum için ideal değerleri veriyorum. daha sonra bu parçaları üst üste dizip ip ile dibinden bağlıyoruz varsa bir zımba ile sağlamlaştırmanızda fayda vardır. Herbir rafyayı bıçak ile çektirerek lüle lüle yapıyoruz, burada dikkat etmeniz gereken bıçağı çok fazla bastırmamanız. Çok sık olursa yavru balıklarınız arada sıkışabilir. Daha sonra kısa bir iple rafyayı dibinden vantuza bağlıyoruz ve vantuzuda motordan uzak akvaryumun en akıntısız noktasına yapıştırıyoruz. Görüceksiniz ki canlı doğuran yavruları doğar doğmaz bu rafyanın içine saklanacaktır ve büyüyene kadar orada hayatlarına devam edecektir. Mutlaka birkaç tane kaybınız olacaktır ama bu sizi endişelendirmesin doğanın kanunu böyle güçlü olan hayatta kalır zayıflar yem olur bu size ileride daha sağlıklı ırklar elde etmenizi sağlayacaktır.
Kaynak: diy kendin yap

LinkBack URL
Linkbackler ile ilgili
Alıntı

Paylaş